Výsledný plán mé skoro půlroční cesty vznikl z osy Nepál-JV Asie-Nový Zéland, což jsou destinace, které jsem chtěl určitě vidět. Poté, co jsem se díky inzerátu na Hedvábné stezce přidal k Jirkovi, který měl část své cesty podobné té mojí, se vysoustružila skoro finální podoba první poloviny mé cesty, zbytek je zatím lehce načrtnut. 🙂

Výkop akce je naplánován na 10.1.2012, kdy odlétám z Prahy na Gatwick, Londýn. Další den mám v plánu navštívit blízkou kamarádku Katku a její rodinu, se kterou jsem se seznámil díky práci v UK. 11.1.2012 ve večerních hodinách odlétám směr Kuala Lumpur, kde se setkám s Jirkou, který by měl přiletět z Bangkoku. 13.1.2012 v ranních hodinách odlétáme směr NZ – Christchurch.

Na Nový Zéland máme zarezervovány cca 4 týdny – 3 na jižní a 1 na severní ostrov. Pobyt do 3 měsíců je bezvízový, tudíž odpadá starost o vízum. V plánu jsou jak atmosférická města, tak příroda a zejména treky, kterých je tam nekonečné množství. Optimální způsob objevování krás NZ je pronájem auta, protože hlavně poměr cena/výkon/čas je maximální. 🙂 Auto už samozřejmě máme zabookované. 😉 V Christchurch se k nám přidá cestovatelka Jana na celý NZ. S NZ se budeme loučit 11.2.2012 odletem z Aucklandu do Melbourne, Austrálie.

Na Austrálii jsme si vyhradili přibližně 7 týdnů. O vízum lze zažádat elektronicky, s platností na rok, délka pobytu až 3 měsíce, bez poplatku. Začneme v Melbourne, kde si také vyzvedneme auto, setkáme se dalšími dvěma dobrodruhy – Martin a Lukáš (pánové mají s námi v plánu cestovat po Austrálii a možná i dál) a vyrazíme na dalekou pouť po východním pobřeží přes města Canberra, Sydney, Brisbane až do Townsville a pak vyrazíme do tzv. Outbacku – vnitrozemí Austrálie. Chtěli by jsme se dostat až do městečka Alice Spring, kde hlavně zkontrolujeme Uluru a Kata Tjuta. Původně jsme chtěli s Townsville či jiného města přeletět do Alice Spring, ale letenky byly drahé jak čert, takže nakonec jsme se rozhodli pro 2 000 km dlouhou pouť k Uluru. Odsuď se budeme přesouvat směrem na sever až do Darwinu, kde na nás bude čekat 28.3.2012 letadlo, které nás dopraví do Bangkoku.

Následující cca měsíc v JV Asii je nyní otevřený a budeme se snažit tuto část plánu řešit už během času v NZ a Austrálii. Další věc je, že Jirka v té době bude mít za sebou více jak půl roku cestování, takže je taky třeba na cca týden vypnout a jen tak v klídku relaxovat, což uskutečníme v Bangkoku. 🙂 Během té doby by jsme vypilovali plán na JV Asii, vyřídili si potřebné víza a další věci.

Další destinací bude Indie s odskočením do Nepálu. Taky jsem byl nemile překvapen informací ohledně víz, které se pro české občany, podle oficiálních zpráv, dají vyřídit pouze na ambasádě v Praze a nikde jinde. Další nemilá zpráva je, že dané vízum platí pouze na půl roku a je vydáno od doby, kdy bylo o vízum zažádáno, nikoli od doby, kdy máte v plánu Indii navštívit. Nakonec jsem se rozhodl, že si zatím vízum vyřizovat nebudu – nechci si tím vízem na tvrdo dát finální datum odletu z Indie a tím pádem i datum ukončení mých toulek za krásami a kráskami. 🙂 Je v plánu zkusit zažádat o vízum v Austrálii (objevují se hlasy, že to prý nějak jde 🙂 ). Kdyby se nepodařilo vízum získat, tak doma bude odložen druhý pas (není problém o něho zažádat, jen je třeba uvést jako důvod vydání, že to potřebujete kvůli vyřizování víz během cestovaní), který bych poslal kamarádce do Prahy, která by mi vízum v zastoupení vyřídila – tímto ji zdravím a předem děkuji. 🙂 Itinerář na Indii je jen velmi hrubě načrtnut – budeme prozkoumávat pouze sever Indie. Během této doby si „odskočíme“ do Nepálu, kde je hlavním cílem Annapurna circuit na cca 20 dní, na což se  těším asi nejvíc z celé cesty, tak doufám, že se trek ukáže ve velmi dobré formě. 🙂 Vízum do Nepálu se uděluje při příjezdu. Z Indie budeme odlétávat na přelomu června/července 2012, kdy nás s největší pravděpodobností „vyžene“ monzun. A tím by měla skončit má cesta.

3 Comments

  1. Ahoj Honzo,
    před chvilinkou jsem mluvila s mamkou, která mi potvrdila, že už sis sbalil svých pět švestek a vyrazil:-), tak to je super a věříme, že i ty už teď víš, že je to to nejlepší, co jsi mohl v životě udělat, je to prostě bomba takhle vycestovat. Přejeme ti s Lukym i naší malou Marikou vše nejlepší na cestách, samé skvělé lidi, ať se ti podaří zůstat ve světě alespoň rok, uteče to jako voda, ale těch zážitků co potom člověk má, to je na celý život. My nelitujeme jediného dne, který jsme cestováním strávili, vše , ať dobré, nebo to méně veselé bylo skvělou zkušeností.
    Honzo, nevím, zda jsi to zaregistroval na našich stránkách, či od Terky a Ludvíka, ale oni dva si nechali udělalt víza do Indie v Bangkoku, je to rozhodně ta nejlepší možnost, lepší než v Austrálii. Jak pak možná zjistíš, v Bangkoku je možné vše, ale toto je opravdu tutovka. Navíc je to i lepší z Bangkoku kvůli blízkosti s Indií, kterou tam máš už za rohem, takže to zvaž. Jinak je určitě dobré řešení i pas v ČR, ale to riziko s posíláním tu přeci jen je. Jak Terka s Ludvou píší: Indicka viza jsme bez problemu ziskali na ambasade v Bangoku viz. http://www.cestajecil.cz/2009/03/22/vzhuru-za-vuni-orientu/

    Honzo, máš tady doma velkou podporu, to určitě víš, tak si to hlavně užij co nejvíc a všechna ta místa, která navštívíš jako my, od nás pozdravuj:-)

    Mirka a Lukáš

    1. Ahoj Mirko, Lukasi a Mariko,
      diky moc za velmi fajn komentar a podporu. Zrovna sedim na letisti v Kuala Lumpur, kde cekame na let na NZ. Samozrejme jsme jeste stacili lehce zkontrolovat centrum mesta, kde to zije a dat si pivko v tradicni restauracce na ulici. 🙂
      Az jsem cetl, jak jsi psala o tom vizu v Bangkoku, tak jsem si vzpomnel, ze jsem neco takoveho cetl. Diky za pripomenuti. 😉 Uvidime, jak to dopadne, pak napisu.
      Urcite teda pozdravim vsechny mista, ktere uz mate v kolonce – Navstivene. 🙂 A budu rad, kdyz sem tam prokontrolujete blog, co mam za sebou. 🙂

      Honza

      admin

Comments are closed.