Předem musím napsat, že tady najdete info podle hesla: Co jsem koupil, to prodávám. Jedná se o situaci, kterou jsem řešil já a to během ledna 2012.

Zdravotní pojištění:

Ze zákona se musí platit zdravotní pojištění pořád, ať se děje, co se děje. 😉 Po ukončení práce v UK k 31.12.2011 jsem se šel zahlásit na svoji pojišťovnu – ČPZP – abych se přihlásil na pouhých 10 dní a pak si vyřídil „Dlouhodobý pobyt“, kdy budu cestovat. Protože pojistná doba v ČR nepřesáhne kalendářní měsíc, tak pojistné zaplatí STÁT!!! Ano, taky jsem koulel očima a raději se 2x zeptal. 🙂 Od 11.1.2012, kdy je výkop akce, jsem si sjednal Dlouhodobý pobyt, což znamená, že se tím zavazuji, že uvedenou dobu, která mimochodem musí být delší než 6 měsíců, budu v cizině zdravotně pojištěn (mám cestovní pojištění u Generali – cena 5 752 Kč na 182 dní, kdykoliv lze prodloužit). V případě dřívějšího návratu do ČR se „Dlouhodobý pobyt“ zruší a budu muset zpětně doplatit ZP až k 11.1.2012.

Sociální pojištění:

Není třeba platit, nikdě není zákonem stanovené, že je povinnost ho platit. Samozřejmě tím pádem se vám ale nebude doba během cestování započítávat do důchodu. Takhle by to fakt nešlo. 🙂

Úřad práce:

Opět není povinnost se na úřadu práce hlásit, je to jen na vás. Tady jsem to hlavně řešil kvůli těm 10 dnům, co jsem doma.

Tak to je takový light popis, jak na ty naše státní úředníky, ať máte vše OK. 🙂