15.6.2012 – První úkol byl zajistit si lístek do Agry na neděli dopoledne a tak mě rikša dovezla k jedné cestovní agentuře, pořešil jsem lístek a nechal se dovést na hranici starého města, kde jsem měl v plánu si udělat podle průvodce okružní procházku. Protože jsem začal kolem 10 hodin, tak skoro všechny slavné krámky, které tady jsou jeden vedle druhého podél cesty, byly ještě zavřené či se zrovna otvíraly – takže se to zatím pomaličku probouzelo k životu.
Během procházky jsem měl v plánu skouknout 3 hlavní atrakce ve starém městě – Hawa Mahal – růžově zabarvená stavba, která zepředu vypadá jako včelí pláty medu postavena panovníkem pro dámy, aby mohly vidět dění ve městě.
Jantar Mantar – observatoř, která sousedí s palácem a najdete tady spoustu hejblat, které používali k určování poloh planet, času, atd.
Poslední byl City Palace – krásný komplex nádvoří, staveb a zahrad, které jsou obehnané zdí a palác je přímo uprostřed starého města.
Po prohlídce všech 3 atrakcí, které jsou blízko sebe a samozřejmě jsou všechny 3 parádní – viz foto, jsem pokračoval kolem starého města a všechny obchody už byly v plném proudy. A můžete tady koupit opravdu všechno – od léků, ledu, židlí, látek, klíčů, knížek až po ovoce. Fakt mazec akce, tady to opravdu žije.
Po 6 hodinách jsem dokončil procházku a fičel zpátky na hotel, protože jsem měl dneska splněno. 🙂 Večer jsem si zaskypoval po delší době s rodinkou a přes obrazovku oslavil narozky od mamči. 🙂

16.6.2012 – Dnes jsem si naplánoval 2 vzdálenější místa – Amber fort a Monkey Temple. Na Amber fort jezdí co půl hodiny autobus, ale rozhodl jsem se opět se trošku rozmazlit a domluvil jsem si motorikšu, která mě vezme na obě místa. Vyrazili jsme tedy na pohodu k Amber fort, která se začala stavět v roce 1592 a je hlavně tvořena žlutým a růžovým pískovcem a mramorem. Celá pevnost je rozdělena na 4 hlavní části, kde každá má svoje nádvoří. Pevnost je opravdu parádní, již z dálky pyšně vystupuje z okolních kopců.
Celý komplex se spoustou chodeb a uliček je tak velký, že sem tam chodíte dokolečka a říkáte si, že tady jsem už přece byl. 🙂
A to tak na pohodu sedím na jednom mini nádvoří a přisedne si ke mně jeden průvodce, co zrovna dal své skupince Američanů 10 minut rozchod a nenásilně začne diskuzi, jak ti Amíci mají příšerný přízvuk a jak to jde, atd. – nakonec z toho byl fajn pokec. 🙂 Po 1,5h, kdy jsem prolezl, co se dalo, fičím zpátky k motorikše a vyrážíme směr Monkey temple. Dáme mini pauzu na fotku Vodního chrámu a pak mi řidič navrhuje, zda chci vidět, jak se ručně tiskne barva na plátno, z které pak dělají všechno možné od ubrusů až po šály. Říkám si, že to je další tradiční akce rikšáků, ale tohle mě zajímalo a tak pokývnu, že teda jo. Samotné tisknutí je mazec práce, protože to opravdu dělají ručně s dřevěným razítkem s neuvěřitelnou přesností.
Pak mě samozřejmě dotáhli do obchodu, kde jsem si mohl něco koupit – klasika. 🙂 Poslední zastávkou tedy byl Monkey temple. K templu se nejdříve drápete chvilku nahoru, kde je krásný výhled na Jaipur a pak zase dolů.
Ale ejhle, zrovna tam měli nějaké problémy s přepadem vody a tak bahno a různý bordel zavřel cestu k samotnému chrámu, takže jsem se musel bohužel otočit a fičet zpátky. Horko tou dobou bylo opět v plné síle, tak jsem rychle fičel na hotel, kde jsem se zakotvil až do večera. Večeři jsem si opět dal na střeše hotelu a na pohodu doklepl pobyt v Jaipuru.

Fotogalerie