21.6.2012 – Dneska bylo v plánu skouknout největší mešitu v Indii – Jama Masjid. Ale nejprve jsem si vyfotil ulici, kde byl můj hotel, protže takhle rušná ulice se jen tak nevidí. 🙂 Jo a můj hotel se nalézal na pravé straně, asi 3. nebo 4. barák od křižovatky.
Mešita je opravdu obrovská, ale i tak je mazec, že se tam údajně vleze 25 000 lidí!!!
Na jeden minaret, který se tyčí do výšky 40 metrů je možnost vystoupat a tak jsem vyzval svůj strach z výšky na souboj a vyrazil nahoru. Nahoře byla odměna v podobě krásného výhledu, ale část Delhi byla ve smogovém oparu, takže viditelnost nic moc. Za chvilku jsem se začal jako tradičně cítit „zajímavě“ a tak jsem fičel dolů. 🙂 Poté  následovala prohlídka jedné z nej atrakcí staré části Delhi – Red Fort- Červená pevnost. Jj, další pevnost pro velký úspěch. Tahle má pro Indii velký význam hlavně proto, že si Indové přestavovali, že až bude vyhlášena nezávislost Indii na Anglii, tak tam vztyčí indickou vlajku, což se taky stalo v roce 1947.
Samotný areál je obrovský, je tam opět spousta sálů, zahrad, paláců, mešita, atd. Prostě dokolečka pořád to stejné, takže jsem z toho nebyl až tak na větvi.
Prošel jsem si to tam od A do Z, včetně dvou menších muzeí, ale nejvíc se mi líbila vstupní brána a 30 metrová zeď s příkopem, který je dneska suchý.
Když porovnám všechny 3 pevnosti, tak nej je podle mě Amber Fort u města Jaipur. Cestou z pevnosti jsem si prošel pár slavných přeplněných ulic a uliček, kde je opravdu narváno. 🙂
Dále následovala ochutnávka Delhi metra a musím uznat, že to mají supr udělané, není tam žádný problém s orientací a všude jsou všechny linky nakreslené, takže stačí vědět, kam chcete a fičíte. Je tady pár zvláštností – jsou tady speciální vagóny pouze pro ženy, do metra se jde přes kontrolu jako před letadlem – nejprve rám a šacování a pak batoh skrz skener. A u všech vchodů jsou vojáci či policisté s automatickými bouchačkami za hromadou pytlů s pískem. Celkem mazec, když to vidíte napoprvé. Ale je fajn, že tady bezpečnost nepodceňují. Zajel jsem si do moderní části New Delhi, kde mě uvítaly moderní stavby a spousta restauraček s normální stravou. Supr. Jenže háček byl v tom, že ceny byly masakr. Nakonec na mě usmálo štěstí v podobě McDonald. Tak jsem si pod hodně dlouhé době dal klasický kuřecí burger a hranolky. Paráda. 🙂 Pak jsem chtěl zajet k pomníku Gándhího, ale rikša byla drahá a tak jsem tento plán přesunul na zítřek a fičel na hotel. Večer jsem dopisoval články a dával dohromady fotky, abych vám mohl naházet další články na web, až bude spojení. 🙂

22.6.2012 – Dnešní dopoledne jsem věnoval velké postavě novodobé historie Indie – Mahátma Gándhí. Určitě znáte tohoto velice charismatického člověka, který se zasloužil o posun Indie k demokracii a svobodě. Navštívil jsem park s pietním místem, kde byl Gándhí zpopelněn po atentátu.
Dále jsem si prohlídl muzeum, které stojí za to skouknout, jestli se zajímáte o jeho život a vše kolem. Je to udělané hlavně formou fotografií a popisků, takže je to velice poutavé a zajímavé.
Kolem poledne jsem se vrátil na hotel, dal si mini oběd a fičel na vlakáč. Tam jsem se podle plánu sešel s Jirkou a fičeli jsme směr Amritsar. Do Amritsaru jsme dorazili po 6 hodinách za tmy a po chvilce opětovného dohadování ceny za rikšu dorazili na hotel. Hnedka po zabydlení jsme fičeli na jídlo a i kolem půl 11 bylo v ulicích pořád živo. Po večeři jsem ještě skouknul fotbal Německo-Řecko a fičel spát.

Fotogalerie