18.6.2019

Dobré dopoledne vážení posluchači rádia VAŠE TOULKY. Dneska pro vás máme připravené speciální živé vysílání pokusu o zdolání hory Mt. Whitney v USA. Nebudu to zdržovat a předávám slovo kolegovi Alfrédovi do terénu.

Ještě jednou dobré dopoledne vážení posluchači, tady reportér Alfréd z rádia Vaše toulky. Nyní se nacházím v „základním táboře“ pod Mt. Whitney. Máme něco málo před 1 hodinou ráno a je tady celkem živo. My budeme sledovat pokus o zdolání Mt. Whitney u hikera Jingle bell. A vypadá to, že se již otvírá stan, tak zkusím položit pár otázek.

A: Dobré ráno, Jingle bell. Jak to dneska vidíte?

JB: Chlape, je 1 hodina ráno, co myslíš? 😁 Dělám si srandu – velké natěšení a zdravý respekt.

A: A co výbava a oblečení?

JB: Cepín a nesmeky jsou nutnost. A oblečení? Řeknu to takhle. Ve stanu zůstaly pouze náhradní ponožky a trenky. Jo a klobouk. Vše ostatní mám na sobě. 😉

A: Díky za info, nebudeme rušit. Good luck.

JB: Díky.

Je přesně 1:10 a Jingle bell vyráží na cca 7,3 mil na vrchol Mt. Whitney. Co se týká počasí, tak včerejší večerní bouře je pryč. Krásně svítí měsíc a obloha je vymetená. Na vrcholu včera lehce sněžilo.

Ostrý kužel čelovky JB propichuje tmu v lese, ale i tak se sem tam trail ztrácí a JB musí použít navigaci.

První pasáž je ještě bez sněhu, ale se spoustou potoků a vody. Následuje pasáž kolem jezera, které se jmenuje Kytara a v dálce jdou vidět další čelovky. Trail tady v podstatě neexistuje, JB následuje něčí stopy ve sněhu a sem tam to kontroluje s navigací. A máme tady první obrazový materiál – koukněte na náš web.

Night hiking to summit of Mt. Whitney.

Po náročné pasáži ve sněhu, který je naštěstí pořád zmrzlý, se trail prudce zakusuje do skalního masívu. Vypadá to, že se půjde metodou cik cak. Trail je zpátky, jen určité pasáže jsou zasněžené. Prvních pár cik caků je ok, ale pak stopy nepokračují ve sněhu. JB se rozhlíží a zjišťuje, že teď to půjde středem nahoru. JB s tím nemá problém, jen musí být opatrný. Jde vidět, že zodpovědně zasekává cepín, udělá 2 kroky a znovu. Nepodceňuje to. Začíná se pomalu rozednívat a JB to má cca 1,5 míle na vrchol. Zkusím jednu otázku.

A: Jingle bell, posluchači by rádi věděli, jak náročný je zatím výstup.

JB: Dejte mi sekundu. Potřebuji popadnout dech. 🙂 Je to mazec. Celkem bojuji s nadmořskou výškou – bolest hlavy to jistí. Ale dělám si pauzy a jdu svým tempem. 😉

Ok, tak to vypadá, že závěrečná míle bude zajímavá. Již se rozednívá a jde se víceméně po vrstevnici s finálním výstupem na vrchol, ale je zde místy silný vítr a solidní zima. Držme mu palce, dámy a pánové. Sám netuším, co bude.

Sunrise before reaching the top of the mountain.

V 5:58 Jingle bell ťuká cepínem na pomyslný vrchol. Je to tam!!! Mt. Whitney – 4 417 m.n.m. JB vypadá velmi spokojeně.

A: Jaké jsou první pocity?

JB: Naprostá paráda. Koukněte kolem. Jsem rád, že jsem to nevynechal, i když to byl náročný výstup. Ale ještě mě čeká sestup dolů. Zatím mám za sebou jen polovinu. 😉

Summit of Mt. Whitney.

Ano, JB správně podotkl, že akce je úspěšná až po úspěšném návratu. JB na vrcholu zůstává cca půl hodinky, a pak fičí dolů. A nestačí se divit, kudy v noci chodil. 😁 Ale výhledy jsou parádní.

On my way down from Mt. Whitney.

V 10:01 je Jingle bell úspěšně v základním táboře. Paráda a blahopřejeme. Vracím slovo do rádia a opět někdy naslyšenou.

Díky Alfréde a tímto se s vámi budeme loučit. Moment, dostávám bleskovou zprávu z terénu, Jingle bell se bude dneska ještě snažit přiblížit co nejblíže Forester passu, který se pokusí zdolat zítra. Jedná se o nejvyšší bod na PCT – 4 009 m.n.m. Takže Alfréd se rozhodl s Jingle bell zůstat a zítra nás čeká další živý přenos. Nezapomeňte si tedy zítra naladit rádio ve 13:00. Alfréd ještě dodává, že na web doplní zbytek dne.

JB po diskuzi s Češkou Terezou, která taky dneska úspěšně zdolala Mt. Whitney, zjišťuje, že na trailu k Forester passu jsou 2 solidně těžké brody. Domlouvají se, že se tam potkají i s její kámoškou. V 11:30 JB vyráží a cestou zpátky na trail potkává 3 Čechy, co se s nimi viděl v Kennedy Meadows. Pokecají a JB jde dál. Jak má pauzu na jídlo, tak ho dojde Tereza s kámoškou. Jako trénink přebrodí jeden potok, a pak dojdou k solidně silné „řece“. Z druhé strany jim hiker ukazuje, že po proudu je kláda. Nakonec tam byly 2 místa, kde se to dalo přejít. Úspěšně mají za sebou první brodění a pokračují dále. Okolí je luxusní.

Breathtaking views.

Jedna pasáž je zavede na sněhovou planinu a je to jako z jiného světa.

Huge snow area looking like from another world.

Nakonec dojdou k druhému brodu a uvítá je rozbouřená řeka. Pokračují podél řeky a hledají vhodné místo na brodění. Výhoda je, že trail jde stejným směrem, jen na druhé straně řeky = nebudou se muset vracet. Po cca 40 minutách mají výherní místo, ale jde vidět, že JB toho už má celkem dost.

Trying to find safe river crossing.

Bezpečně přebrodí a Tereza s kámoškou zakempí na místě bez sněhu. JB ještě chvilku stoupá, aby se dostal co nejblíže k trailu. A posluchačům mám vzkázat, že na večeři byly špagety s masovou omáčkou. Nevím, co to znamená, ale měl jsem to uvést ve svém reportu. 🙂 Tak zítra u živého vysílání z Forester passu.

Dneska: 9 mil, total: 776 mil

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *