25.1.2012 – Po fajn 2 dnech v Queenstown vyrážíme do města Alexandra, kde máme v plánu si pronajmout kola a projet část Otega Rail trail – cesta, kde kdysi vedla železnice. Za městem si Jana uvědomí, že v kempu zapomněla ručník, takže samozřejmě otáčíme a jako odměnu máme pohled na jezero s velmi nízkými mraky. Poté dorazíme do Alexandra, v I-site si objednáváme kola a jedeme k půjčovně. Před půjčovnou nám jedna paní řekne, že máme pravděpodobně píchlé kolo. Sakriš. Vyzvedáváme kola a ptáme se na opravnu. Naštěstí není daleko, takže tam hned dojedeme a necháváme auto v opravně. Uvidíme, co bude. Rychle zaženeme myšlenky na auto a vyrážíme vstříc dalšímu dobrodružství, tentokrát na kolech. Cílová destinace je městečko Omakau.
Počasí je víc než supr, možná až moc horko. Omakau bylo ospalé městečko, ze kterého jsme si udělali menší zajížďku do „historického“ městečka Ophir.
Ale bylo to zklamání – jedině most za něco stál. Cesta tam nám trvala 3h, zpátky jsme to zvládli za 1:40h, protože to bylo z kopce. Ale poslední 3 km byly nekonečné, slunce se do nás neúprosně vpalovalo a k tomu jsme měli tak silný protivítr, že jsem měl pocit, že jedu do kopce. 🙂 Ale cesta to byla parádní, kolem krásné výhledy, takže jsem si to náležitě užil. Celkem jsme najeli 62 km, takže jsme si dali celkem do těla. Nakonec se nám podaří kola vrátit ještě před zavíračkou a Jirka mezitím šéfuje auto. Plni očekávání a strachu se ho ptáme na cenu. A Jirka říká: „690 NZD (novozélandský dolar je 15 Kč), že prý byla mimo nejen pneumatika, ale i kolo, atd.“ Oblilo mě horko a říkám si, že to je teda mazec. A to už Jirka nevydrží, uculí se a nakonec z něho vypadne, že celková cena je 8 NZD. To vám byla úleva. 🙂 Podle všeho nám jenom povolil ventilek, protože to v servisu nafoukli a kolo drželo. Pak vyrážíme směr Cromwell, Wanaka a zakotvíme v útulném kempu u jezera Hawea. Na večeři nám Jan ukuchtí výborné kuřecí maso s mrkví a brokolicí podávanou s rýží. Luxus večeře.

Fotogalerie