10.7.2023 – neskutečné horko – jsem opravdu za polárním kruhem?

Ráno vstanu na pohodu a po včerejším závěrečném výstupu nejsou památky. Dávám si plátek chleba se salámem. Trochu změna a taky v obchodě měli jenom půl kilové balení vloček – to tahat nechci. Již z rána je obloha opět vymetená, takže bude to podle všeho topit.

Po osmé startuji a ještě kousek si nastoupám, ale není to žádná divočina. A hlavně to je v otevřeném prostoru a to je jiná – je na co koukat. Opět se dostanu na jakousi otevřenou náhorní plošinu a v rámci mírných vln se prokousávám dál a dál. V dálce vidím krásný a celkem velký most, tak očekávám solidní řeku. A realita je, že řeka by se dala i přebrodit, ale na mostě si všimnu, že tu jezdí čtyřkolky, tak proto ten most. V krajině mi dělají společnost pouze kameny, z níž některé jsou vymóděné do oranžové barvy.

Po 2,5 h začínám pomalu sestupovat a naskytne se mi pohled jak namalovaný. Údolí plné jezer a v pozadí horské masívy se zbytky sněhu. Krása. Následující 2 h jsou luxusní – krajina již není tak jednotvárná. Na scénu nastoupily menší keře, břízy, jezera, potoky, atd. Vše je paráda až na to horko, to je opravdu masakr.

Kolem 4 odpoledne si dávám pauzu a již cítím, že podle všeho Slunce mi nedělá vůbec dobře. Taky to je 3. den, kdy Slunce jede non stop a v podstatě i “přes noc”.

Jakmile opustím krásné údolí s jezery, tak začnu klesat do březnového háje, kde se aspoň trochu schovám před nekompromisním Sluncem. Sestoupím až k rozbouřené řece Bárasjuhka, přejdu most a již začínám uvažovat, že pro dnešek to stačí.

Za chvilku najdu fajn místo a neváhám, i když podle plánu bych ještě 1-2 km měl ujít. Postavím stan a protože jsem skoro u řeky, tak se jdu umýt. I když jsem solidně unavený, tak ten pocit v řece byl k nezaplacení. O půl sedmé si dávám večeři v podobě dehydratovaného guláše s bramborovou kaší. Je mi čím dál hůře, takže sotva sním polovinu a konec. Pak si musím dát brufen, černé uhlí a tvrdě zalomím. Ani nejsem schopný napsat článek. Tak to jsou teda vyhlídky na zítřek.

A mimochodem, všimli jste si, že jsme přešli z oranžového značení na červené. 😉

Dneska: 33 km, celkem: 139 km

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *