9.7.2023 – spousta otravných komárů a mušek

Se vstáváním jsem se polepšil – dneska jsem se dostal ze spacáku po sedmé. To by šlo. Ráno jsem při snídani uvažoval nad tím, že vlastně cca 2 týdny nezažiji tmu. Tak jsem zvědav, jaký to na mě bude mít pozitivní dopad. 😂 Jakmile ukončím filozofické okénko, tak nastupuje okénko praktické. Sepíšu si zbytek jídla, abych věděl, co nakoupit v městečku Ammarnäs. Ano, dneska budu na skok v civilizaci.

Vycházím něco po čtvrt na devět, ale není třeba spěchat. Do městečka to je 9 km a obchod otvírá až v 11 – je neděle, jak jsem psal v minulém článku. Já jsem si to už zjistil doma, ale potěšilo mě, že otvírací doba obchodu byla vyvěšena i u posledních dvou chat. Za 1 km míjím chatu Aigert a za ní se po chvíli vynoří na dně údolí Ammarnäs. Chvíli jdu po hraně, a pak už ostrý sešup dolů.

V městečku jsem již v 10:35, takže to zaparkuji v nedalekém parku, kde už vyčkávají další dva hikeři. Dobu využívám na zkoušku, zda něco nahodím na blog přes data. Bohužel je to tragédie, vůbec nic. Takže s nahazovanim článků to bude všelijaké. Ale budou. 😉 Píšu SMS domů, at o mě ví. Jakmile se otevřou dveře obchodu, tak tam vlítneme všichni – hikeři, místní či dovolenkáři. Výběr je jiný než v USA, ale nějak jsem to dal do kupy.

V městečku se zbytečně nezdržuji a v 11:25 již pokračuji dále. Tušil jsem, že budu stoupat, ale čekala mě solidní perla. Když jsem viděl, jak trail v podstatě kopíruje sjezdovku nalevo, tak jsem pochopil. Zakousnu se tedy do svahu a rvu to nahoru. V době, kdy se koupu ve vlastní šťávě, mi přijde z domu SMS, kde si čtu, že postavili mini bazén na zahradě, protože jsou tropy. Tak nevím, zda jsem tohle chtěl slyšet v polovině kopce. 😂 Alespoň finální výhled do údolí s Ammarnäs byl luxusní. Chci dát pauzu, ale komáři a mušky mi nedají šanci – 5 minut a jdu dál.

Další hodinku jdu po mírných vlnách a tím, že kolem je březový les, tak výhledy nula. A Slunce pořád jede na max. V jednu chvíli vystoupám nad linii stromů a konečně nějaký ten výhled. Opět pokus o pauzu a opět zvítězili komáři a mušky. I když tady jsem se držel dobrých 12 minut.

Další krátké stoupání v lese mě vytáhne na čarovnou náhorní plošinu. Mapa ukazuje, že teď to bude nějakých 9 km přímo za nosem. Terén se mírně vlní a první polovinu postupně stoupám, ale není to nic tragickému. Okolí je opravdu jako ze snu – všude kolem pouze nízký porost, přede mnou řada kůlů a na obou stranách v dáli kopce, ze kterých jde cítit, že jsou ošlehané severským klimatem. Když docházím k velkému kamennému mužíku, tak to beru, že stoupání je ukončeno a bude se klesat. A taky že jo. Za chvilku potkávám první hikery od Ammarnäs. Už jsem si říkal, co se děje.

V jednu chvíli se mi naskytne pohled, který by se dal zarámovat jako standardní pozadí ve Windows. Asi to pošlu do Microsoftu, zda nemají zájem o změnu. Podmínky podle mě splňuji – klišoidní modré nebe a bílé mraky + zajímavá krajina bez rušivých elementů. 😂

Samozřejmě stále jsou mi v patách komáři a mušky, takže síťka na hlavu to jistí. Opět pauza na svačinu a tentokrát to je lepší, ale do pohody to má daleko. Jakmile opustím náhorní plošinu, tak ostře sestupuji na samotné dno údolí, kde mě čeká krásný nový most přes řeku Vindelälven.

Je čtvrt na šest a já potřebuji ujít ještě cca 3 km, abych splnil normu. Mapa ale říká, že cca 2,3 km budou po rovině, a pak se to zakousne do svahu. Ani nemám šanci moc zastavovat a přemýšlet, protože komáři a mušky jsou mega otravní. Kopnu do vrtule a valím dál. Na odbočce do svahu si vzpomenu na legendární výstup do sedla Hope na CDT. Obojí na odbočce vypadají stejně – trail se ukáže coby “žebřík” – čti: masakr stoupání. Jsem tak rozjetý, že těch 5 km rubnu v zásahu, ale na vrcholu mám opravdu dost. Tohle byl masakr. Ale čas slušný – je půl sedmé. Postavím stan, zajdu si pro vodu a již je mi jasné, že dneska nebudu večeřet. Vůbec nemám chuť na jídlo, stoupák mi dal co proto. V půl osmé začínám psát blog a v opačném směru vidím hikera. Toho naštěstí čeká jen sestup. Když si čtu můj plán, který jsem psal z pohodlí domova, tak dnešek jsem splnil na 120%. Je tam poznámka, že dneska můžu zarvat i více než těch 34 km. 😂

Dneska: 36 km, celkem: 106 km

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *