19.2.2012 – A je to tady – hlavní město Austrálie Canberra. Naše první zastávka směřovala do budovy parlamentu, kde jsme si opět dali prohlídku zdarma. Samotná budova je oproti budově parlamentu v Melbourne mladičká a postavena v moderním duchu. Naší průvodkyní byla velice šarmantní babča. 🙂 Prohlídka byla velice zajímavá, hlavně jsme se dozvěděli, že celá Canberra je vlastně uměle vytvořené město, protože Melbourne a Sydney se nemohly domluvit, které z nich bude hlavní město, tak se rozhodlo postavit na holé louce město nové. A slovo Canberra je v původní řeči : Místo setkání.
Město bylo založeno na začátku 20. století a je to i dnes vidět, že je to pořád mladé město. Byli jsme tady v neděli a město bylo velice tiché a nebyl tam žádný pořádný život. Canberra dokonce nemá něco jako náměstí a obchůdky a uličky kolem – tohle mě celkem zaskočilo. Po parlamentu jsme si dali Národní muzeum Austrálie.
A to byla jiná káva. Z muzea jsem byl nadšený. Dali jsme si tam rozchod na 1,5h a pak si to ještě prodloužili o další hodinku. A to bych tam vydržel ještě nějakou dobu.
Člověk se během krátké doby dozví spoustu zajímavostí ohledně požárů, které často sužují Austrálii, o nedostatku vody v centrální Austrálii, současnosti, geologické vývoji, celé historii země, Aboriginal – původní obyvatelé Austrálie, atd. Tohle muzeum je s velkým M.
Ani na NZ ve Welinghtonu nemají tak parádní muzeum. Pak jsme vyrazili na menší okružní tour po městě. Asi nejzajímavější byla Aboriginal ambasáda, což byl jeden kontejner předělaný na „kancelář“.
Hádám, že tam jde hlavně o jakýsi protest Aboriginal. Večer jsme zakotvili v kempu přímo v městě. Při přípravě večeře – Burgry a klobásky na grilu – jsem vzbudil pozornost u místních, protože jsem měl na sobě tričko z NZ a to se v Austrálii nenosí. 🙂  Existuje tady jakási rivalita či co mezi Austrlanky a Novozélanďany.     

20.2.2012 –  Ráno jsme vyrazili po odhlášení z kempu do Muzea o válkách. A musí se Australanům nechat, že muzea teda umí. Celé muzeum je velice důstojně a hlavně přehledně vystavěné a je tam spousta zajímavostí, nejen o tom, jak se australští vojáci účastnili válek, ale i obecná historie válek. Dali jsme si 2h tour s paní průvodkyní, která byla opět parádní. Bylo vidět i slyšet, že jí to nejen baví, ale že se jí to i emocionálně dotýká.
Během tour jsme skoukli i 2 mini filmy, které se mi celkem slušně zaryly pod kůži. V muzeu je možnost skouknout celé modely letadel, vrtulníků či část ponorek, atd. Opravdu pro toho, komu války něco říkají, tak tady bude schopen strávit celý den.
Kolem jedné hodiny jsme vyrazili z města směr Sydney. Po cestě jsme nakoupili a pak vyrazili hledat místo na přespání. Nakonec po delším bloudění jsme našli bezva plácek u Bewong, kde jsme povečeřeli a pak do půlnoci pokecali.

Fotogalerie