3.-4.3.2012 – Další dva dny byl v plánu Gold Coast, ale počasí už od rána ukazovalo, že tentokrát to na pláže nebude. Projeli jsme tedy Gold Coast a trochu pozměnili plán. Vydali jsme se do Brisbane, které není daleko od Gold Coast, kde se vrátíme potom. Do Brisbane jsme dorazili po poledni, zahlásili se v kempu. Počasí vypadalo, že bude ok, takže jsme vyrazili směr centrum, v info doslali mapky a hurá do ulic. A najednou se tak rozpršelo, že jsme asi hodinku procházeli obchůdky na hlavní pěší zóně a čekali, co bude.
Nakonec se počasí umoudřilo a každý jsme vyrazili svým směrem. Já jsem si prošel parky, hlavní centrum města, botanickou zahradu a přes most se dostal na jedinou „vnitro-městskou“ pláž v Austrálii. Ve výsledku to je bazén s pískem kolem. 🙂 Ale bylo vidět, že si to tam všichni užívali, i když nebylo zrovna nějak extra horko a slunečno.
Během procházení kolem „pláže“ jsem narazil na krásnou dřevěnou nepálskou pagodu, která byla na výstavě Expo 88 v Brisbane. Pagoda je neskutečné řezbářské dílo. Dýchla na mě duchovní atmosféra, takže to byla menší příprava na Nepál. 😉
Po skouknutí místních trhů jsem dorazil k autu a navečer jsme se ještě byli podívat na vyhlídku na Skyline Brisbane.

Dneska jsme pokračovali s prohlídkou města – Lukáš se odpojil a Jirka, Martin a já jsme si dali další kolečko městem, prošli si další místní market, ale tentokrát nic moc.
Pak jsme si vzali ferry a projeli se k New Farm Land, kde jsme si prošli Power House, což je stará továrna předělaná na místo, kde se konají různé kulturní akce. Samotná budova mě zaujala, protože tam nechali spoustu starých stavebních prvků a do toho budovu zmodernizovali pro nynější účely.
Pak jsme si řekli, že si dáme pivko, ale protože obchod byl daleko, tak jsme se domluvili, že dáme klasiku – kámen-nůžky-papír a proherce jde kupovat. Jirka zkušeně první kolo „popletl“, kdy ukázal dřív než měl papír a tím se mu podařilo ovlivnit Martina tak, že nakonec Martin dal nůžky proti dvěma kamenům a bylo to jasné. Po delší době se Martin vrátil a udělal nám teda mega radost. Z tašky vytáhnul šest 330ml Plzní!!! Paráda. 🙂
Po pohodě s Plzní v parku jsme vyrazili zpátky do centra, kde jsme skoukli muzeum a pak už pomalu šli k autu. Samozřejmě jsme cestou koupili ještě další pivka, protože byla chuť. 🙂 Pivka jsme na pohodu vypili před autem a před odjezdem na Gold Coast jsme ještě zajeli na vyhlídkové místo, kde jsme měli celý Brisbane na dlani.
Brisbane je pohodové město se zajímavou architekturou a ruchem na hlavní pěší zóně, ale Sydney a Melbourne jsou pořád na špici. 🙂 Večer jsme přespali v Gold Coast a doufali v lepší počasí, protože předpověď nevypadala dobře.

Fotogalerie