20.-21.3.2012 – Ráno jsme si přivstali a rychle na blízkou dunu, odkud jsme včera fotili západ, protože teď byl na pořadu dne východ slunce. 🙂 Uluru se díky slunci barevně mění, takže ráno nás uvítala naprosto jiná barva monolitu.
Poté jsme posnídali a vydali se k samotné hoře. Celá oblast je Uluru-Kata Tjuta národní park a je třeba zaplatiti vstup, který je na 3 dny a stál 25 dolarů na osobu. Hned po vjezdu do parku jsme se samozřejmě fotili s horou a pomaličku se šinuli dál.
Nejprve jsme zavítali do hlavního centra, kde jsme se dozvěděli spoustu info ohledně Uluru. Jedná se o velice důležitou oblast pro Aboriginal, kteří ji považují za posvátnou. Kolem Uluru vede 4 h trek a jsou tam místa, které jsou pro Aboriginal tak posvátné a důležité, že je tam zakázáno fotit. No a v tom centru byly dopisy lidí, kteří to porušili a pak měli v životě sakra smůlu. A kdo si odnesl kamínek, tak měl ještě větší smůlu. Celkem nás to zaskočilo a tak jsem se rozhodl respektovat přání Aboriginal a ještě ho povýšil a nefotil Uluru z blízka vůbec. A tak v galerii nenajdete jedinou fotku z blízka. Trek to byl opravdu parádní, byl dlouhý jen 10,6 km, ale šli jsme opravdu zmíněné 4h. Počasí bylo masakriální – teplota kolem 35 stupňů a k tomu otravné mouchy. A tak jsem celý trek absolvoval takhle. 🙂
Trek jsme dokončili kolem 3 odpoledne a vyrazili jsme na další velice zajímavou skalní „atrakci“, která ale není až tak profláknutá, ale přitom je taky parádní – Kata Tjuta.
Během cesty ke Kata Tjuta jsme v buši zahlédli divoké velbloudy. Mazec, protože jsem je tady nečekal.
V Kata jsme podnikli 2 hodinové treky a bylo na co koukat. Tady se už mohlo fotit, takže jsem opět nažhavil foťák a fotil. 🙂
Navečer jsme dorazili na parkoviště u Uluru, které je speciálně postavené na západ slunce. Parkoviště se začalo postupně plnit a pro některé to byl společenský večer – stoličky, židličky, večeře, vínko a před nimi Uluru měnící barvu podle toho, jak se měnila intenzita zapadajícího slunce. Prostě paráda.
Navečer jsme dorazili opět na stejnou rest areu a fičeli spát, protože jsme byli celkem unavení.

Dnes nás čekala poslední atrakce v srdci Austrálie – Watarrka národní park. Ale park se nachází cca 300 km od Uluru, takže nejprve byl na pořadu dne 3h přejezd. Během toho jsme pofotili horu Mt. Conner, která je někdy zaměňována za Uluru, protože při cestě k Uluru vyskočí na obzoru jako první a má trošku podobný tvar. Nás ale tahle hora 2 dny zpátky nezmátla. 🙂
Dojeli jsme na parkoviště a vyrazili na 3,5h trek King Canyon. Celá oblast je opravdu unikátní – do červena zbarvený kaňon pokrytý stromy či keři. Víc než slova vám řeknou fotky. Jediné, co můžu říci, že to bylo fakt parádní.
Nejprve jsme vystoupali na vrchol a pak jsme si celý kaňon prošli po hřebenu se zastávkou v rajské zahradě, která je na konci a dně kaňonu, kde se drží voda a tím pádem tam je sakra bujná vegetace, když si uvědomíme, že jsme v poušti.
Po treku nás už cekal opět další 3,5h přejezd k Alice Springs. Večer nám při vaření došla plynová bomba a tak jsme zaimprovizovali a bramboračku dovařili na ohništi. 🙂

Fotogalerie

2 Comments

Comments are closed.